Fakivágás – miért, mikor és hogyan érdemes nekilátni?

Szerző: admin | 2019-04-29 10:19

Fakivágás – miért, mikor és hogyan érdemes nekilátni?

Senki sem szívesen csonkítja meg zöld környezetét, de van, hogy elkerülhetetlen egy-egy ág, vagy egész fa kivágása. A kertünkben, vagy a házunk előtt álló fa rálóg a tetőre, ágai a cserepeket érik, esetleg veszélyesen közel nőttek a felsővezetékhez, érdemes felkeresnünk egy favágót, aki biztonságosan képes eltávolítani a veszélyes ágakat. Nem javasolt egyedül próbálkoznunk, egyrészt, mert a fakivágás rendkívül balesetveszélyes, másrészt, még nagyobb kárt is tehetünk a tetőben.

Mikor fontos a fakivágás?

Ha házunk közelében fák nőnek, legyünk körültekintőek. Most talán még nem gondolunk rá, de diófánk, gyümölcsfánk, fenyőnk ágai az évek folyamán megnőhetnek annyira, hogy hozzáérjenek, ráfeküdjenek a tetőre. Ez, azon kívül, hogy a cserepeket leverhetik egy vihar során, egyéb kellemetlenségeket is okoz. Arról se feledkezzünk meg, hogy lakásbiztosításunk viharkárok, felhőszakadás, jégverés és idegen tárgy rádőlése esetén térít – ez utóbbi vonatkozik kidőlő fákra is, viszont ha a magánterületünkön álló fa rongálja meg ingatlanunkat, ingóságainkat, az nem számít káreseménynek. A megelőzés a mi feladatunk, gondoskodjunk házunk jó és biztonságos állapotának megóvásáról.

Apróbb és nagyobb veszélyek

Talán a legjellemzőbb problémát a cserepek eltörése, meglazulása, leesése jelenti, amely, bár apróságnak tűnik, beázással együtt megsokszorozza a bajt. Már egy hiányzó cserép is galibát okozhat, főleg kiadós esőzések idején. Ha a padlás, vagy tetőtér beázik, talán nem fog a falakon folyni a víz, de megjelenhet a penész, amely káros melléktermékei miatt allergizál, irritálja a szemet, a tüdőt, a bőrt, és különösen veszélyes a légzőszervi betegségektől szenvedőkre nézve. 

Rosszabb esetben nem csak egy-egy cserép mozdulhat el a rálógó ágak miatt, hanem akár házunk tetőszerkezete is sérülhet. Hevesebb viharok után a régebbi tetők károsodása miatt akár a teljes szerkezet cseréje is indokolttá válhat.

Lombhullató és örökzöld fák esetében ki kell takarítanunk az ereszcsatornába hullott leveleket, tűleveleket. Ha ezzel elmaradunk, a csersav kilyukaszthatja az ereszt, vagy a levelek eltömíthetik a csatornát, ami miatt a víz a falakon lefolyva fog távozni.

Közterületen álló fák esetében pedig a helyi önkormányzat vágja vissza a felsővezetékhez közel növő ágakat, de ugyanezt az óvintézkedést saját kertünkön belül is meg kell tennünk. Ha önhibánkból, elhanyagolt növényzetünk miatt éri meghibásodás a vezetéket, bírságot szabhatnak ki ránk, azon kívül, hogy veszélybe sodorjuk saját magunk és családunk épségét.

Egy tűzesemény vagy villámcsapás során is megnöveli a baleset lehetőségét, ha a fa túl közel van a házhoz, főleg, ha rálóg a tetőre. Ilyenkor pillanatok alatt átterjedhetnek a lángok az otthonunkra.

Ha az egész fának mennie kell

Ha elöregedés, korhadás miatt az egész fa kivágását tervezzük, mindenképpen keressünk fel szakembert, lehetőleg még azelőtt, hogy a fa lombozata meggyarapodna, hisz minél nagyobb a lombkorona, annál több munkával jár a vágás. Ne felejtsük el felkeresni a helyi önkormányzatot és érdeklődni, engedélyköteles-e a fakivágás a településen! A közterületen álló fák kivágása akkor is engedélyköteles, ha azt mi magunk ültettük egykor. Ekkor a település jegyzőjéhez kell fordulnunk és egy formanyomtatványon kérvényeznünk a vágás engedélyezését. Számítsunk viszont arra, hogy megfelelő indok hiányában nem biztos, hogy megkapjuk az engedélyt. Ha csak azzal van gondunk, hogy fánk beárnyékolja a házat, vagy nem tudunk parkolni miatta, nem fogjuk tudni kivágni a fát. Megfelelő indok, ha élet-, vagyon, vagy értékvédelmi okokra hivatkozunk.

Magánterületen sem eshetünk csak úgy neki a munkának, gyakran helyi rendeleti szabályzás van érvényben, így engedélyhez, előzetes bejelentéshez kötött a vágás. Sok esetben, bár kivághatjuk a fát, de helyette másikat kell ültetnünk.

Miért kell a szakember?

Még ha biztosak is vagyunk ügyességünkben, tudásunkban, akkor is javasolt a favágást, nagyobb ágak kivágását szakemberre bízni. Egy laikus szem számára nem mindig egyértelmű, mennyire ép és egészséges a fa, előfordulhat az is, hogy annak tűnik, valójában korhad belülről. Nem mindegy, honnan, hogyan és mivel vágják, ugyanígy a fa állapota is sok mindent befolyásol, főleg a dőlési irányt. Mindezeken felül, mi nem feltétlenül rendelkezünk a szükséges biztonsági és technikai eszközökkel a művelet végrehajtásához. Nem elég egy rozsdás balta, még akkor sem, ha kis munkának tűnik egy ág lecsapása. Egy favágó szakember alpintechnikával, kellő elővigyázatossággal, jó szerszámokkal dolgozik, megtervezi a vágás minden lépését, kiszámítja a fa dőlési irányait, és figyelembe veszi a környezetében található tárgyak megóvását is. Legjobb, ha rábízzuk ezt a feladatot! (genertel)

A megoldást és segítséget itt találja : https://goo.gl/Vc61E1