Legfontosabb októberi teendők a kertben, rövid összefoglalóként a 15 pontos feladatlista!

Szerző: admin | 2023-10-10 05:56

Legfontosabb októberi teendők a kertben,  rövid összefoglalóként a 15 pontos feladatlista!

A kertünk növényei ősszel lelassulnak, elcsendesednek, felkészülnek a télre. Eljött az ideje, hogy mi is elvégezzünk néhány fontos feladatot a tartósan hideg, csapadékos idő beállta előtt. Ez az időszak azért is nagyon fontos, mert most készítjük fel kertünket nemcsak a télre, de a tavaszi megújulását, a gazdag termést és virágözönt is ilyenkor alapozzuk meg. ????Alább a cikkben mutatjuk, mi az, amit egy kerttulajdonos sem úszhat meg októberben. 

 Itt az ideje a metszésnek
Nyugodtan elkezdhetjük ősszel az alma-, a körte- és a cseresznyefa metszését, de az sem baj, ha a tél elejéig várunk vele. Ha a szamóca beérett, takarítsuk ki az ágyást, vágjuk le a növény felső részét, szedjük le az elszáradt leveleket és tépjük le az indákat is. A piros- és fekete ribiszkét, valamint az egrest is ilyenkor kell megmetszenünk, és ez a hónap a legkedvezőbb a málna- és szederbokrok gondozására is. Fontos, hogy még a fagyok beállta előtt érdemes gombaölő szerrel bepermeteznünk a gyümölcsfáinkat.
 
 
????Őszi lemosó permetezés
Ne hagyjuk a kertünket betegen álomba merülni, mert a kártevők, fertőzések a mostanság enyhe teleket nagyon szeretik, örökzöld és nem örökzöld növényeink viszont őket: nem!
 
 
???? Téliesíteni nem csak a kertet, hanem a locsolórendszereket és a kerti csapokat is kell! Októberben itt az ideje ennek!
 
???? A gyepet még nyírjuk vissza és adjunk neki tápanyagot a télhez, ne feledjünk a hulló leveleket is folyamatosan takarítani róla, hogy ne mohásodjon tőle és vagy az olajos, gyantás levelek ne tegyék beteggé.
 
 
????Sövényvágás
Az őszi időszak mikor lelassul a természet a legegészségesebb sövényeink, örökzöldjeink visszavágására is, csak úgy mint a pótlásukra.
 
 
????Ne feledkezzünk meg a most beérő zöldségeinkről sem, a répa, káposzta, sárgarépa, karfiol, kelkáposzta, fokhagyma és póréhagyma ilyenkor még hoz termést. Az utolsó babokat is most kell leszednünk, és a leveleit kiválóan felhasználhatjuk a komposztba is.
 
 
???? Szemtelen gyomok, elhalt növények
Ha a növények körül bujkáltak a gyomok, akkor most itt az ideje megszabadulnunk tőlük. A következő lépés a régi növények, elhalt növényi részek, maradványok eltakarítása a veteményesből. Az elszáradt növényeket, zöldségeket, valamint a beteg, fertőzött növényeket mind távolítsuk el, dobjuk ki. A földből kihúzott egészséges növényeket a komposzthalomra hordhatjuk. A régi, elhasználódott, kertben felejtett növény rengeteg betegség és kártevő melegágya lehet.
 
 
???? Gyűjtsük össze a gyümölcsöket
Ha még nem gyűjtöttünk össze minden lehullott gyümölcsöt, itt az ideje ellenőriznünk a kertet, és összeszedni a maradékot. A rothadó gyümölcs vonzza a kártevőket. Ha van szilvánk, körténk, almánk, még ilyenkor is javában szüretelhetjük, de figyeljünk oda, hogy semmi ne maradjon a fa alatt sem.
 
 
???? Forgassuk át az ágyásokat
Ha a talaj a nyár folyamán tömörödött, akkor kerti villával kissé mozgassuk át. Akár zöldségekről, akár virágágyásokról van szó, a hideg előtt érdemes átforgatni a földet. Ezzel ismét a felszínre emelhetjük azokat a kártevőket, amelyek már elhelyezkedtek a talajfelszín alatt, így nagyobb részük pusztul el az érkező hidegben, mintha háborítatlan földben vészelhetnék át a hideg éjszakákat.
 
 
???? A legfontosabb a talaj
Eljött az idő, hogy alaposan szemügyre vegyük kertünk talaját. Ha azt vesszük észre, hogy megviselte a nyár, száraznak és terméketlennek tűnik, akkor nyugodtan felturbózhatjuk egy kis komposzttal. De a fák alatt használhatunk akár komposzt-teát is.
 
 
???? Vessünk, ültessünk
Még nem késő kiültetni a dughagymát, mert ezek szívósak, jól áttelelnek, és egy hónappal korábban beérnek, mint a tavasszal ültetett. A fokhagymát is elültethetjük most, habár ezzel a tevékenységgel akár novemberig is várhatunk. De haa van rá időnk, és az időjárás is kedvez, érdemes most megtenni, mert ki tudja, milyen lesz a november. Elvethetjük a lóbabot is, hogy tavasszal hamarabb induljon fejlődésnek, viszont a hidegebb éghajlatú területeken jobb, ha tavaszig várunk vele, mert akkor könnyebben csírázik. Vethetünk saláta és spenót magokat is. Távolítsuk el az áttelelő káposztafélékről a sárguló leveleket, mert ezek semmilyen szempontból sincsenek a növény előnyére, és így elősegítjük a karfiol további fejlődését.
 
ÉS : Ez a legjobb idő a hagymások ültetéséhez ????
 
 
A köznyelvben hagymásnak nevezett növények közös jellemzője, hogy a föld alatt módosult szárrész található, mely botanikailag lehet hagyma, gumó, vagy hagymagumó. Tulipánból 4-10 db, nárciszból 6-10 db, míg császárkoronából elég 3 db egy csoportba, hogy mutatós színfoltot kapjunk. Olyan évelők mellé ültessük őket, amelyek később virágoznak, vagy amelyek lombozatukat egész évben megtartják. Ültessük a tulipánt és a nárciszt árnyékliliom mellé, mert a virágzás után a sárguló szárakat éppen el fogják takarni az akkor kibújó árnyékliliom levelei.
 
 
????Gondoskodjunk az új növényekről
 
Sokan ebben az időszakban ültetik el a fiatal fákat és cserjéket. Ebben az esetben érdemes figyelni arra, hogy ültetés után jól belocsoljuk őket. Ezt egyébként télen is meg kell tennünk, ne tévesszen meg minket a leesett hó mennyisége. A növényeknek ilyenkor is szüksége van vízpótlásra.
 
 
???? A lehullott levelek és a komposzt jó barátok
Már többször írtunk róla, hogy az avar, a lehullott levelek elégetése már nem opció, viszont mindenki nyerhet vele, ha az őszi ágakat, leveleket, kigyomlált növényeket és a levágott füvet a házi komposztba teszi, mivel így sokkal jobb minőségű trágyát készíthet. Októberben ne feledkezzünk meg a házi komposzt folyamatos mozgatásáról sem!
 
 
 
 
????????A Kertszépítők - kizárólag ????‍????????????‍????szakterületet végzett és gyakorlott szakemberekből álló, saját munkagépekkel és eszközzel és referenciákkal rendelkező csapata -, ????kerttervezés, - ????????komplett kiegészítő munkákkal együttesen építési, kivitelezési és - ????fenntartási, gondozási, ápolási és kertfelújítási szolgáltatást kínál ????????Budapest, budai részének hegyvidéki régiójában (II. III. XII. kerület) és annak közvetlen vonzáskörzetében.
????Telefon: +36 70 567 3122
????e-mail: matay.kert@gmail.com