Ne hagyja betegen a kertjét!

Szerző: admin | 2020-02-06 12:18

Ne hagyja betegen a kertjét!

Tavaszi lemosó permetezését rendelje meg időben, hogy még rügyfakadás előtt gyógymódot leljenek a gyümölcs és díszfák és kertjei örökzöldjei egyaránt!
Legyen szó bio permetezésről, vagy egyébiránt a gombákon, fertőzéseken kívül másban kárt nem okozó általános lemosó permetezésről , gondolkodjon időben és jegyezze elő a munkát akár most! Tavasz kertmunkák: A lemosó permetezés fontossága. Lássuk miről is beszélünk?

 

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a lemosó permetezésnek, pedig igenis kellene, ugyanis nagyon sokat spórolhatunk meg azzal, ha elvégezzük, és a fák is sokkal egészségesebbek lesznek. Nézzük, mire kell odafigyelnünk a lemosó permetezés során, tapasztalt szakértőnktől most megtudhat ön is! Ne feledjük viszont a a fertőzés felismerése, az ahhoz szükséges permetanyagok ismerete és használata szakemberi kezekben szakszerűen használva biztonságosabb és hatékonyabb!

A lemosó permetezés időpontja

Nagyon fontos, hogy mikor végezzük el a lemosó permetezést, általánosságban megállapítható, hogy a téli fagyok elmúltával, de még a rügyfakadás előtt végre kell hajtanunk ezt a növényvédelmi technológiát. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket.

Figyeljük a hőmérséklet alakulását és gondoljunk rá, hogy érdemes korábbra hozni a tél végi lemosó permetezést, mert az áttelelő kártevőknek és kórokozóknak eddig nagyon kedvezően alakult az időjárás. Különösen az olyan hidegben is fejlődő gombáknak kedvezett a tél, mint a tafrinás levélfodrosodás kórokozója, a Taphrina deformans. Ez a gomba már 4 °C fölött képes szaporodni és a fertőzéséhez is elegendő számára a 4-14 °C. Természetesen fogékony növényi részre is szükség van a betegség kialakulásához, de eddig zavartalanul képezhette a szaporítóképleteit.

A kajszi veszélyes kórokozója a Pseudomonas syringae pv. syringae baktérium, a gutaütés télen fertőző kiváltója. A kajszin kívül az őszibarackot, a cseresznyét és a meggyet is fertőzheti. Csapadékos időben ősztől kezd szaporodni és novembertől márciusig fertőzi a fákat sebzéseken keresztül. Azért is veszélyes, mert a szállítószövetekbe jutva súlyosbítja a téli fagykárt: a baktériumsejt jégmagképző szerepet játszik, jelenlétében a növényi nedv már mínusz 1 °C-on megfagy.

Ez a fagykár pedig fokozza a baktérium szaporodási ütemét. A gutaütés tünetei csak később, nyár elején következnek be, részleges ágelhalás vagy a teljes fa hervadása és pusztulása a fertőzés következménye. Az ágakon repedések és mézgafolyás is megfigyelhető. Mindkét kórokozó ellen hatásos a rezes lemosó permetezés, amit nagy lémennyiséggel, áztatásszerűen végezzünk. Ha nem lesz csikorgó hideg, jóval a rügypattanás előtt érdemes elvégezni a kezelést 10 °C fölötti hőmérsékleten.

A réznek ebben az időszakban nincs káros hatása az érzékeny csonthéjasokra, akár többször is permetezhetünk, hiszen a réz a lisztharmat kivételével minden gombás és baktériumos betegség megelőzésére alkalmas. Számos károsító rovar telel valamilyen formában a gyümölcsfákon, azokat olajos lemosással lehet gyéríteni, illetve a kénes lemosás is hatékony a fajok nagy része ellen. Kénnel a lisztharmat áttelelő képleteit lehet gyéríteni, aminek a szőlőben van nagy jelentősége.

Léteznek olyan lemosó permetezésre alkalmas készítmények, amelyek olajat, rezet és ként is tartalmaznak, tehát gyakorlatilag mindentudók. Arra azonban vigyázzunk, hogy a csonthéjasokat csak három évenként szabad olajos lemosásban részesíteni, a gyakoribb kezelésre érzékenyek. Enyhe időben a lehullott lombot karbamiddal permetezzük le, hogy a gyorsabb lebomlással „kihúzzuk a talajt” az áttelelő kórokozók alól.

Fagymentes időben trágyázhatunk is, hogy a növények számára friss tápanyag álljon rendelkezésre a tavaszi induláshoz. A gyökértevékenység ugyanis csak jóval hidegebb időben áll le, mint a nedvkeringés.

Miért fontos a lemosó permetezés?

Gyümölcsfáinkat, díszfáinkat, díszbokrainkat örökzöld dísznövényzetünket rengeteg kártevő és betegség megtámadhatja, a többségük még át is telelhet, így tavasszal lehet, hogy már későn vesszük észre ezeket a betegségeket. Fontos elvégeznünk tehát a lemosó permetezést, mivel ezzel meg tudjuk védeni a növényeiket a kártevőktől, és a későbbiekben sokkal kevesebbszer kell majd permeteznünk, mivel gyümölcsfáink ellenállóbbak lesznek.

A lemosó permetezés egyszerre több betegség, kártevő ellen is véd. E nélkül nehezen lehet eredményes növényvédelmet megvalósítani.

A tavaszi lemosó permetezések kettős hatását kell kiemelni, az egyik a metszés után a sebek lezárása gombaölő hatású aktív hatóanyaggal, a másik a károsítók telelő tömegének jelentős gyérítése. Ennek megfelelően ahhoz, hogy az első elvárt hatás megvalósuljon, a metszés után minél hamarabb el kell végezni.

Milyen szereket használhatunk?

A legáltalánosabban használt lemosó szerek a réztartalmú készítmények. A réz sokféle kórokozó ellen hatásos, lemosáskor a lisztharmat kivételével minden ellen bevethetjük. A legfontosabbak talán a csonthéjasok moníliás betegsége, az őszibarack tafrinás levélfodrosodása, az almavarasodás, az almatermésűek tűzelhalás betegsége, de védőhatása van a baktériumos és gombás ágelhalás és különféle levélbetegségek ellen is. A készítmények címkéjén olvashatjuk a használati dózisát értékhatárok között. Ilyenkor, tél végén, rügyfakadás előtt bátran alkalmazhatjuk a nagyobb adagot. Réz hatóanyagú készítményből egész sor kapható az üzletekben, ezek közül lemosó permetezésre bármelyiket választhatjuk.

A gombabetegségek ellen használható másik hatóanyag a kalcium poliszulfid. Ezt a vegyületet a helyes dózis megválasztásával használhatjuk lemosó anyagként. Jól gázosodik, ezért utoléri a rejtett kórokozókat is, és kén hatóanyagából eredően nem csak a kórokozók – lisztharmat, varasodás, monília, levélbetegségek, levélfodrosodás – ellen hatékony, hanem gyéríti az atkák, a levéltetvek, a pajzstetvek és a körtelevélbolhák számát is. Ilyenkor, rügyfakadás előtt még a címkén látható legnagyobb dózisban juttathatjuk ki, de ezt később csökkenteni kell.

A rovarkártevők ellen pedig az olajtartalmú szereket célszerű bevetni. Ezek bevonják a telelő alakokat, főleg a levéltetű- és atkatojásokat, a pajzstetveket, a körtelevélbolhát, és befullasztják azokat. Az olaj használatában azonban érdemes háromévente egy év pihenőt tartani, nehogy a fák is károsodjanak

Fontos dolgok, amire figyeljen oda Ön is!

A lemosó permetezés minőségét, hatékonyságát alapvetően meghatározza az időzítés. A károsítók ellenálló alakban telelnek, gyakran védett körülmények között (a kórokozók termőtesteket nevelnek, telelő spórával vészelik át a kedvezőtlen körülményeket, behúzódnak a rügyek belsejébe, stb., a kártevők elrejtőznek, illetve speciális védelmet ad a telelő alak). Meg kell várni a károsítók készülődését a tavaszi szaporodáshoz, az érzékeny fenológiai állapotukat, ekkor kell a kezelést elvégezni.

Ez gyakorlatban a növények fakadásával egy időben jön el, esetleg kevéssel megelőzi azt (megkezdődik az aszkospóra szóródás, a micélium növekedése elindul, a körte levélbolha megkezdi tojásrakását, kikelnek a levéltetű ősanyák, stb., vagyis a károsító aktivizálódik). Mindezek alapján a rügyfakadás idejére ütemezett kezelés javasolható.

Általában egy kezelés elegendő, de kivétel ez alól is van. Ha korán végeztünk a metszéssel, és betartjuk a szabályt, hogy a metszési sebeket zárjuk le egy rezes lemosó permetezéssel, akkor szükség van pluszban egy rügyfakadásra időzített lemosó kezelésre is.

A hatékonyságot befolyásoló másik tényező a permetlé-fedettség. Alapelv, hogy a fa, bokor, tőke teljes felületét, kérget, repedéseket tökéletesen vonjuk be, áztassuk el a permetlével. Ez biztosítja, hogy a hatóanyag eléri a kórokozót, az olaj bevonja a kártevőt, s megakadályozza légzését. A konkrét permetlémennyiséget megmondani nem lehet, változik a korona méretétől, a művelésmódtól, a tenyészterülettől, ezért csak irányszámokat lehet adni.

AGRÁRMÉRNÖK SZAKEMBEREINK SEGÍTENEK!

Ne feledjük viszont a a fertőzés felismerése, az ahhoz szükséges permetanyagok ismerete és használata szakemberi kezekben szakszerűen használva biztonságosabb és hatékonyabb! A Kertszépítők szakcsapata nem csak gyors és precíz, hanem gárdánk a kerttetvező, kertépítő, dísznövénykertész, kertész végzettségeken túl agrármérnöki végzettséggel is bír! Így igazán szakszerűen tudunk ügyfeleink rendelkezésre állni. Ehhez nem kell mást tennie, mint előre gondoskodva, gondolkodva időben megrendelnie a tavaszi kerti munkákat, köztük a lemosó permetezést! Jegyezze elő, akár most!

Kertszépítés, kertépítés és gondozás mesterfokon! Korrekt árak, gyors és precíz szakmai munka! A fő működési terület Budapest - Budai részen, kiemelten Óbuda és környéke és a II. kerület, vállalunk továbbá munkákat Óbudával szomszédos kerületekben, településeken.

Professzionális gépek, megbízható és szakember gárda, akik nem csak magas szinten értenek hozzá, de igény szerint angol nyelven is beszélnek az ügyfeleinkkel. Keresse a budai kertek mestereit elérhetőségeinken.

Kertszépítők. Kertgondozás Kertépítés - Budapesten
Tel: +36 70 567 3122 ; e-mail: matay.kert@gmail.com
www.kertszepitok.hu