Növényvédelem a gyümölcsösben

Szerző: admin |

Növényvédelem a gyümölcsösben

Az elvégzett tél végi növényápolási munkálatok után (metszés, fertőzött növényi részek eltávolítása, tavaszi lemosó permetezés stb.) szükséges lehet a csonthéjasok, különösen a meggy és a kajszibarack esetében a moníliás betegség, valamint őszibarack esetében a tafrinás levélfodrosodás ellen permetezni. Ezen kórokozók, a fertőzésre hajlamosító időjárási feltételek párosulásával (hűvös, csapadékos, párás idő) nagymértékű termésveszteséget, valamint a gyümölcs minőségi leromlását képesek okozni.

A moníliás betegség esetében a kórokozó a virágokat fertőzi, a károsítás következtében a fertőzött részek elhalnak. A betegség jellegzetes tünete, hogy az elbarnult sziromlevelek, az elhalt virágok sokáig a fás részeken maradnak. A levélfodrosodás szintén a rügyfakadást követően károsít, azonban ez a kórokozó elsősorban a leveleket fertőzi. A betegség következtében a levél megnagyobbodik, felülete ráncos, hullámos lesz. Színe eleinte sárgás, majd pirosas árnyalatú lesz. A meglehetősen hűvös és sok csapadékot hozó márciusi, áprilisi időjárás miatt a kórokozók járványszerű fellépésére kell számítani. A betegség hatására a levelek idő előtt – május vége, június – lehullnak, korai lombveszteséget kiváltva. A gyümölcs minősége, cukortartalma a károsítás következtében csökkenni fog.

Különösen olyan kertekben és ültetvényekben kell feltétlenül védekezni, ahol nem történt meg a két kórokozó elleni tél végi lemosó permetezés. A kémiai védekezés időzítéséhez elengedhetetlen a növények fenológiai állapotának rendszeres megfigyelése és a helyi időjárási adatoknak a mérése. A moníliás betegség ellen virágzás idején többször: virágzás elején, fővirágzásban és – tartósan esős időjárás esetén – virágzás végén szükséges permetezni. A tafrinás levélfodrosodás ellen rügyfakadástól kezdődően indokolt elkezdeni a védekezést. 

Mindkét betegség ellen csak a megelőző védekezés nyújt eredményes védelmet. Fontos, hogy ilyenkor a különböző réz hatóanyagú gombaölő szereket már nem szabad felhasználni, a zöld növényi részek valamint a virágok rézérzékenysége miatt!

A moníliás betegség ellen számos hatóanyagot tartalmazó gombaölő szer áll rendelkezésre. A felhasználható hatóanyagok többek között a ciprodinil, boszkalid+piraklostrobin, penkonazol. A tafrinás levélfodrosodás ellen alkalmazható hatóanyag például a difenokonazol.

A növényvédő szerek felhasználásával kapcsolatos bővebb információk, valamint technológiai előírások azok csomagoló anyagán, címkéjén olvashatók. Ezen előírások betartása minden növényvédő szert felhasználó számára kötelező!

Április, májusi munkák e területen 

Áprilisban jelenik meg a szilvánál, a ringlónál, a mirabellánál a poloskaszagú szilvadarázs. Ez egy nagyon kicsi, kb. 0,5 cm-es, majdnem kizárólag sárga színű kártevő. Az időjárástól függően április eleje és vége között bújik ki, és azonnal ellepi a virágzó fát. Lerakja a petéit, majd kifejlődik a lárva. Ezek mintegy 5 hét elteltével lehullnak a földre, és befúrják magukat a talajba, ahol áttelelnek.
A jó öreg ütögetős módszerrel sok lárvát felfoghatunk, és elpusztíthatunk. Terítsünk reggel (ekkor a rovarok még merevek) egy világos terítőt vagy nagyobb csomagolópapírt a fa alá, és ütögessük vagy rázzuk erőteljesen a fa törzsét. Ezt ismételjük néhány napon át, és a lepotyogott lárvákat semmisítsük meg.
Csonthéjasok virágzásakor védekezzünk a monilia ellen
A puszpáng bokrokban belsejében rágásra készen munkába állnak a puszpángmolyok
Előbújnak az első levéltetvek
Lisztharmat, ventúriás varasodás, tafrina - figyeljük a tüneteket

A megoldást és segítséget itt találja : https://goo.gl/Vc61E1