Ősszel vagy tavasszal?

Szerző: admin | 2019-08-20 06:57

Ősszel vagy tavasszal?

Amikor beköszönt az ősz, akkor jellemzően a kerti növények elkezdenek készülődni a pihenésre. Ennek megfelelően a kerti munkák is azt célozzák, hogy a téli időszakot előkészítsük, betakarítsunk. Kivéve, ha éppen a fűről van szó, illetve a fű vetéséről, hiszen ennek a műveletnek ez az egyik preferált időszaka.Annak oka, hogy ilyenkor lehet nekiállni a tömött gyep létrehozásának.  Szóval ősszel vagy tavasszal?

 

A kérdés jó, hiszen sok helyről lehet hallani, hogy ez, vagy az a megoldás sokkal jobb, mint a másik. Tulajdonképpen a fűmag kiszórására az az alkalmas idő, amikor a hőmérséklet nem nagyon megy 14°C alá. Tehát gyakorlatilag tavasztól őszig szinte bármikor elvégezhető a vetés. A két időszak preferáltsága a valószínűsíthetően több csapadék miatt van, ergo kevesebbet kell majd öntözni – ez azonban nem mindig igaz. Lényegében az őszi vetéssel annyiban járunk jobban, hogy a gyepben kevesebb gaz fog megmaradni, mivel azok csírázásához jellemzően több fényre és melegebb időre van szükség.

Vetés

Mindenek előtt a talajt elő kell készíteni a munkára. Ez pedig nem is olyan könnyű feladat, mint elsőre tűnik. Mindenképpen érdemes alaposan felásni a területet, és kiszedni a köveket, gazokat. Ha időnk engedi, egy vegyszeres irtást is be lehet iktatni, bár ez ebben az idősíkban már nem feltétlenül jó ötlet, hiszen kicsúszhatunk a vetésre ideális időből. A tisztított talajt hengereljük le, és utána nyúljunk csak a fűmaghoz. A választott növény típusától függ, hogy mennyire mélyen kell bedolgozni a földbe.

Az apró szemű fajtákat nem kell komolyabban lenyomkodni, bőven elég, ha a sima felületű hengerrel átmegyünk rajtuk. A nagyobbakkal azonban már egy kicsit több dolgunk lesz. Ezeket ugyanis a kiszórás után 4-5 centi mélyen a talajba kell juttatni. Erre tökéletes a szögekkel gazdagított henger, ám ez nem minden háztartásban van meg.

Ha nem sikerül a szomszédoktól sem szereznünk ilyet, akkor tökéletes megoldás a gereblye is, csupán lassabb, és óvatosabb munkát igényel. Ahhoz, hogy a gyep később egyenletes és tömött lehessen, igazság szerint nagyon pontosan és egyenletesen kellene kiszórni. De ez egyrészt nehezen kivitelezhető, másrészt felesleges, mivel 2-3 nyírás alatt bedúsul a fű annyira, hogy ellepje az esetlegesen gyérebb foltokat. A vetésnél érdemes a kijelölt terület széleire egy kicsivel több magot kiszórni, mert így jobban körülhatárolható a terület.

Csírázás, nyírás

Ahhoz, hogy az első fűkezdemények meglenhessenek 10 napra van szükségük. Ehhez azonban kell a megfelelő hőmérséklet, illetve a csapadék is, ami ha magától nem jön, akkor pótolni kell. A kezdeti, vagyis a csírázási időszakban naponta 3-szor is locsolni kell, amikor a fű kibújt, akkor mérsékelhető a víz mennyisége. Ahhoz, hogy igazán tömött és strapabíró legyen a fű az első nyírás jellemzően 30 napra a vetésre történik, és kell 2-3 nyírás, hogy tökéletes lehessen a művünk. Az a tél beállta miatt elcsúszhat, bár a legtöbb esetben azért az idő engedi a tökéletes kifejlődést.

GYORSABB LÁTVÁNYOSABB ÉS SZINTÉN ŐSSZEL A LEGJOBB! 

A gyepszőnyeg telepítése tulajdonképpen évszaktól függetlenül végezhető, azonban a fagyos időszakokban nem ajánlott. Ilyenkor a hozzáférése sem megoldható, mivel a gyep feltermelését nem végzik el a fűiskolák és a fagyott talaj előkészítése is lehetetlen.

Sajnos láttam már olyat is, hogy az enyhe tél elején telepítették a gyepszőnyeget és nem volt képes a fagy beállta előtt legyökeresedni. Erős fagyok jöttek és a gyepszőnyegnek a szélei felpöndörödtek.

A telepítéséhez legoptimálisabb időszak a tavasz és az ősz, az időjárási viszonyok ilyenkor a legmegfelelőbbek a számára. Automata öntözőrendszer megléte mellett még a nyári kánikulában is lehetséges a sikeres telepítés, azonban tapasztalatot és körültekintést igényel. Jóval több apróbb szabály betartását kívánja meg.

A megoldást és segítséget itt találja :https://goo.gl/Vc61E1

#kertészet,#kert,#kertgondozás,#permetezés;#Óbuda,#Hármashatárhegy